Hali-Koiran kosketus tuo iloa vanhuksen elämään
Eläinavusteinen työn ammattilainen Maarit Haapasaari on ollut luomassa maahamme koira-avusteista vapaaehtoistoimintaa ja toiminut alalla yrittäjänä jo yli kymmenen vuotta. Hän näkee punaista, kun koronan jälkimainingeissa koirien ja vanhusten tapaamiset ovat muuttuneet osittain etäkohtaamisiksi. Eihän se voi toimia, sillä jutun ydin on nimenomaan koskettamisessa.
Hali-Koira yrityksen avaintyöntekijät ovat berninpaimenkoirat Hilma, Viola, Paavo ja Veikka. Tämän tehotiimin visiitit vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa tuovat iloa lukemattomien ihmisten elämään. Littoisissa asuva yrittäjä ja eläintaitokouluttaja puhuu erityisellä lämmöllä ikäihmisten koira-avusteisesta työskentelystä. Kysytäänpä Maaritilta lisää aiheesta ja vähän muitakin koiriin liittyviä juttuja.
Mikä sai sinut lähtemään mukaan koira-avusteiseen työskentelyyn?
– En ole tippaankaan kilpailuhenkinen. Kokeilin koirieni kanssa näyttelyitä ja muita kilpailujuttuja, mutta ne eivät kolahtaneet. Tykkään höpöttää ja seurustella ihmisten kanssa, siksi tämä tuntui heti omalta ja merkitykselliseltä työltä.
Mitä kaikkea kuuluu Hali-Koirien työhön?
Teen pääasiassa koira-avusteista ryhmäkuntoutusta erityisryhmille. Olen keskittynyt muistisairaisiin vanhuksiin ja kehitysvammaisiin. Kuntoutukset on suunniteltu moniammatillisessa yhteistyössä Satakunnan ja Saimaan ammattikorkeakoulujen fysioterapian opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Teen myös ruohonjuuritason löytävää vanhustyötä koirien kanssa. Hali-Koirat houkuttelevat kotona yksin asuvia ikäihmisiä mukaan Kävelytreffeille, joita koordinoi Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry. Tämä ennaltaehkäisevä matalan kynnyksen löytävä vanhustyötyö tavoittaa noin sata vanhusta viikoittain.
Millainen vaikutus Hali-Korilla on ikäihmisiin?
– Hali-Koirat tuovat iloa ja eloa ympärilleen. Vanhainkodin työntekijät ovat kertoneet, että kun tulemme ovesta sisään, ilmapiiri muuttuu heti valoisemmaksi. Vanhukset aktivoituvat seuraamaan, keskustelevat keskenään ja selvästi nauttivat näistä kohtaamisista ja koirien kosketuksesta. Monelle vanhukselle saattaa muuten olla ainut kosketus se, kun vaihdetaan vaippaa. Hali-Koirat antavat ihmisille hellyyttä ja läheisyyttä. Myös henkilökunta on innostunutta, koirat yhdistävät meitä kaikkia.
Tykkäävätkö koirasi vierailla vanhusten luona?
– Koirani ovat erilaisia persoonia, mutta kaikki nauttivat selvästi vierailuista. Kahdeksanvuotias Hilma on työnarkomaani, joka ei saa tarpeekseen ikäihmisten kuntouttamisesta erilaisilla harjoitteilla. Nykyään hän toimii opettajana puolivuotiaalle Violalle, joka sählää sen minkä ehtii into piukkana. Neljävuotias Paavo laskee päänsä vanhusten syliin ja nauttii, kun voi läsnäolollaan tuoda hyvää mieltä. Vuotta vanhempi Veikka tekee kaiken juosten, hän on sellainen hätähousu.
Kuinka vaativaa on koira-avusteinen vapaaehtoiminta?
Olen ohjannut yhdistyksissä vapaaehtoisia vuosituhannen alusta ja nähnyt valitettavan kehityksen. Ihmisten on nykyään vaikea sitoutua mihinkään, ei vaikka he saisivat itse määritellä ajan, koska menevät koiran kanssa vanhusta ulkoiluttamaan. Siellä Martta-mummo sitten odottelee puettuna eikä kukaan tulekaan, kun jälleen kerran vapaaehtoinen peruuttaa tulonsa viime hetkessä. Se on surullista. Itse toiminta ei ole vaativaa, mutta asenne täytyy olla kohdallaan. Suosittelen ensin kurssin käymistä, asiantuntijoiden avulla voit selvittää oman koiran soveltuvuuden tehtävään. Jos koirasi vihaa miehiä, ei vanhainkoti ole oikea paikka, mutta päiväkoti voisi olla.
Millainen koira sopii koira-avusteiseen työskentelyyn?
– Toisin kuin Kennelliitto suosittelee, minusta kannattaa aloittaa jo pentuna. Silloin koira oppii ymmärtämään erilaisuutta, miksi joku on pyörätuolissa tai hänen kätensä tärisee. Tässäkin asiassa maalaisjärki on paras ohjaaja: koiran pitää olla siisti, tulla toimeen toisten koirien kanssa ja olla omistajansa hallinnassa joka tilanteessa. Esimerkiksi vanhainkodissa saattaa olla tipahtanut lattialle lääkepilleri. Jos koira ei tottele kieltoa, saattaa vierailu olla varsinkin pienille koirille kohtalokas.
Miten sinä parantaisit koirien asemaa Suomessa?
– Meidän Paavo kävi keväällä visiitillä Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskolan luona ja esitti seuraavaa. Näistä asioista voitaisiin lähteä liikkeelle:
Ymmärtääkö koira oikeasti ihmistä? Entäpä ihminen koiraa?
Kyllä koira ymmärtää, jos hänellä on oikeanlainen yhteys ihmiseen. Me osaamme lukea toisiamme koirieni kanssa. Minun ei tarvitse edes katsoa, riittää kun nostan sormen pystyyn. Koirani ymmärtää jo siitä, mitä tarkoitan. Näin tiiviin suhteen luominen edellyttää ihmiseltä aitoa ymmärrystä, ei sitä pelkällä käskyjen opettamisella tapahdu.
Jos sinä olisit koira, niin minkä rotuinen olisit?
– Kyllä minä olisin berninpaimenkoira, samanlainen elämään heittäytyjä.
(Kuvat ovat Hali-Koirien Facebook-sivulta)